kinderlampPang! Tweede ledpeertje binnen tien dagen. Sluiting in de lamp? Duurkoop is goedkoop, is een bekend gezegde. De bedlampen (bureaulampen waren het eigenlijk) zijn 35 jaar geleden mee verhuisd. We hadden ook drie vloerlampen van hetzelfde model. Er is er nog altijd een in gebruik.

Lampen uitzoeken vind ik het moeilijkste wat er is. Lang leve internet waar ik duizenden plaatjes en prijzen heb bekeken. Uiteindelijk kwam ik uit op metalen kinder-bureaulampen, geverfd in primaire kleuren, met een buigbaar middenstuk, met een ledstrip van 3W die breed straalt. Het mag vermeld: voor nog geen 20 euro want ze waren afgeprijsd.

De kippenhokmijnheer die een nieuw paneel zou komen monteren belde dat hij pas volgende week kan komen. Ik heb hem allervriendelijkst de huid volgescholden. Hij zei dat ik maar even stro in de kieren moest stoppen. Aha! Stro wordt niks, want mijn stro is klein versnipperd en waait alle kanten op. Maar wie wat bewaart, die heeft wat. Ik heb de ouderwetse hoezen van pijpjesstro die vroeger om wijnflessen zaten niet weggegooid.

Zo bedacht ik ook dat ik de oude bootzeilen (van jan-en-alleman) maar weer op moet bergen, en de voortent van de oude caravan die niet meer wordt verhandeld. Als rechte lappen met ogen erdoor geslagen zijn het prima winter-afdekzeilen voor de ren.

Morgen moeten de zuurstofplanten de vijver in die vanmiddag per post zijn aangekomen. Vreemd dat de krabbescheer die overvloedig in de salamander-vijver groeit, het volstrekt niet doet in de kikkervijver. Wonderlijk ook hoe beide diersoorten ieder hun eigen water hebben gekozen en dit al jaren zo doen. Gisteren een grote partij gele lissen gerooid die op sommige plekken woekeren als de hel. Ze hebben wortelstokken als gemberknollen, maar dan in het oranje.

Zevenblad

De enige paaseieren die ik at, waren de geschilderde harde die Annalie zondag meebracht toen ze met R. koffie kwam drinken. Ik ben geen grote eiereter, krieltjesmaat is me meer dan genoeg.

Chocolade-eitjes at ik vanmiddag pas in de garage, toen ik moest wachten op het wisselen van de zomer/winterbanden. Het waren ook nog lekkere en ik at er vier.

Inge en ik hebben ons gisteren te pletter gewerkt in de tuin. Zij ontdekte dat in één bepaalde border het zevenblad genadeloos opkwam en zich al behoorlijk had verspreid. Bijna moedeloos zoveel mogelijk blad en wortels weggehaald, wetend dat dit niet afdoende zou zijn. JW penseelde altijd Roundup op de blaadjes, maar ik draag liever niet bij aan de bijensterfte. De rest van de tijd zaailingen van bomen uitgetrokken.

Mailtje naar Jurjen gestuurd, de ecologische hovenier, of hij een snellere en minder giftige methode wist. ‘Koop grote zwarte afvalzakken en leg die over de border. Je hebt stenen genoeg om op de zakken te leggen. Knip gaten waar de neuzen van de grote hosta’s bovenkomen. Met een week of drie/vier is het zevenblad dood. Als jij je tent vier weken op het gazon laat staan is het gras eronder ook kapot! Onder de grote hostabladeren komt het ook niet meer op.’ Geen gif, relatief weinig werk, veel effect!. Zwart landbouwplastic kan natuurlijk ook.

Eind mei komt hij de gigahoge laurierkersen en rhodo’s snoeien voordat ze topzwaar worden en scheuren. Voor de gele brem net te laat. Grote bloeiende takken zijn gisteren tijdens een windvlaag van de stam afgescheurd. De ooit aangewaaide kweepeerboom (waarvan ik vorig najaar heerlijke gelei heb gemaakt) staat volop in bloei met grote roze bloemen; de notarisappel bloeit en in de walnoot zit een overdaad van bloemen. Ik kan even geen nachtvorst gebruiken!

De kipjes zijn rijp

imageVrijdag ga ik de kuikens halen. Dan zijn ze ruim 2 weken onder de warme lamp vandaan en goed gehard, zegt de fokker. Hij stuurde vanmorgen een foto. Het zijn dus geen kleuters meer maar stevige slungels die tegen een stootje kunnen. Ze zijn ook ingeent.

De Amrock is geen modekip maar een rustige vriendelijke scharrel die goed legt en smakelijk vlees heeft. Niet dat ik plannen heb voor de slacht. De kip is weinig gevoelig voor ziekten, maakt geen ruzie en wil ook niet vliegen. Precies wat ik wil hebben. Er is niet makkelijk aan te komen. Ik trof een echte hobbyfokker die er naar streeft het ras optimaal te houden. Mocht ik ooit willen fokken dan zal hij me helpen want Amrockjes zijn zelden broeds wat ook zijn voordelen heeft.

Terug naar mijn jeugd, want vlak na de oorlog hadden we kippen.

De HUD

De HUD is een “head up display” van Garmin. Omdat ik ooit slechte ervaringen had met de TomTom app ben ik jaren terug overgestapt naar de routeplanner app van Garmin die me uitstekend bevalt, ook in het buitenland. het enige nare van de iPhone is, dat ik hem in een TomTom houder zet waarvan de zuignap niet altijd goed hecht. Sinds maanden rijd ik op het “gehoor” omdat ik de foon naast me op de stoel leg. Niet altijd ideaal.

Nu had ik al maanden geleden gezien dat Garmin een HUD heeft. Je legt je foon op je stoel, die maakt via bluetooth contact met de HUD die stevig op je dashboard blijft zitten. Die projecteert niet het beeld van de iPhoon, maar doet dit versimpeld zoals in een vliegtuigcockpit. Alleen de noodzakelijkste gegevens. Zelfs in volle zon geeft hij een voortreffelijk beeld. Er was maar 1 bezwaar: hij was zeer prijzig.

Tot ik vorige week een mailtje kreeg dat trouwe klanten(?) dertig procent korting kregen op deze HUD. Een prijsvermindering die de moeite loont. Het ding blijkt fantastisch, zeker in het donker. Terwijl de iPhone naast me zijn normale aanwijzingen kwettert, laat de HUD zien wat de iPhone bedoelt. Voorsorteren, welke baan gehouden moet worden, hoeveel meter je nog voor een afslag bent, je snelheid en de geschatte tijd van aankomst. Meer is niet nodig.

Wat heb jij nou te doen?

Advertentie op Marktplaats gezet – check
Kippenladder afgemaaklt – check
De was gedaan – check
Het losgeraakte émail van Loek weer op zijn blok bevestigd, na grondig schuren – Check
De 30 jaar oude teak picknicktafel met azijn van groene aanslag ontdaan – check
De tafel afgespoeld en voor de tweede keer in azijn gezet = check
De meeste onderdelen van de kinder picknicktafel geschuurd – check
De moeren van de aluminium kweekkasjes met W40 ingespoten (gebroken ruitjes moeten vervangen) – check
Het door Huub gerepareerde slot weer op het deurtje geschroefd – check
De vastzittende schroefdraden van een bankschroef geolied. Hij doettut weer – check
Gedeelte gras gemaaid met de elektrische maaier die alle snoeren molt – check
De Flymo hovercraftmaaier opgehaald (file – file – file = uren) – check
Diverse brieven en mails afgewerkt, maar nog niet alles – check
Post naar de brievenbus gebracht – check
Een ander gedeelte gras gemaaid, met de Flymo. Werkt goed en licht, hoog boven het snoer hoera – check
Yoeko zijn eten gegeven – check
Een komkommer in fijne plakjes gesneden – check
In het vriesvak gelukkig nog een pizzabroodje gevonden – pfff
De lijst met wat ik nog moet doen is minstens even lang. Maar morgen is er weer een dag.